fredag 15 mars 2013

Flytt



PORTA CAVA SHUNT

Mix hade ett medfött fel på levern när hon föddes som heter Porta Cava Shunt. Detta innebär att hon har en felaktig kärlförbindelse mellan venerna porta och cava som gör att blodet från tarmsystem, vena porta passerar förbi levern och hamnar direkt i venen vena cava. Slagg produkterna från tarmarna går ut i blodsystemet i stället för att renas i levern och det uppstår en förgiftning i blodsystemet som kan påverka nervsystemet med kramper, magbesvär, ökat drickande och kissande, trötthet och dålig tillväxt. De flesta hundar får symtom när de är unga men det kan också uppträda senare i livet. Shunten eller kärlet kan ligga utanför levern men på stora raser ligger den ofta inne i levern. En hund med Porta Cava Shunt kan inte leva länge utan att bli opererad. Då levern inte får arbeta så krymper den så småningom. Alla hundar med Porta Cava Shunt har en liten lever. Mix hade följande symtom. Hon drack mängder av vatten, växte inte till sig, fick flera urinvägsinfektioner, trötthet och magproblem, trots detta hade hon nästan hela tiden en god aptit.
Mix gjorde en CT undersökning på Ultuna och hennes shunt låg utanför levern. Ligger shunten inne i levern är det mycket svårare att operera. Hon fick äta dietmat och mediciner i tre veckor och sedan blev hon opererad. Det har gått så bra för henne. Nu är det fem veckor sedan operationen och Mixs gallsyrevärden som togs förra veckan var helt normala. Detta prov skall tas igen om en månad. Det har varit otroligt jobbig att gå igenom detta då vi inte visste om hon skulle överleva. Även om operationen skulle gå bra fanns risk för komplikationer i form av blodsockerfall med kramper som hunden kan dö av, ökat tryck i levern som också hunden kan dö av, blödningar i tarmen och svårt att vakna upp från nedsövning. Mix fick inga komplikationer alls och stannade på sjukhuset 4 ½ dygn. Men risk för komplikationer kvarstod i flera veckor efteråt så det var inte lätt att slappna av.
10 dagar efter operationen drack hon 80% mindre vatten och hennes urinvägsinfektion var borta. Hon är pigg och faktiskt en riktig odåga som vill bestämma allt. Vi har ju inte kunna träna med henne som med en normal valp och det känns som att vi måste börja från början trots att hon snart är 6 månader. Men vi är så lyckliga att hennes shunt låg utanför levern och att det var möjligt att operera. Mix har fått en liten ring som heter ameroid contriktor runt sitt kärt som innehåller ett protein. Proteinet tillsammans med kroppsvätskan sväller och kärlet sluts över en tid på 4 till 6 veckor och blodet förs sakta igenom levern till constriktorn är fullt stäng och blodet bara går igenom levern. Det var också viktigt att hålla Mix så stilla som möjligt så inte ringen lossnade eller snurrade runt kärlet. Försök att hålla en storpudel valp still, jag lyckades inte. Nu ser vi fram emot att se Mix växa upp till en stor stark hund, stark är hon redan men fortfarande liten. Än så länge tar vi det lugnt men om en månad kan vi nog leva som vanligt hoppas jag.

Patricia


Bilderna är tagna efter Mixs operation.

    


   





Lite bilder från senaste veckan.

























Nu har vi minskat hoppen genom klickerträning. Snart skall vi börja med stanna men vi tar det lite lugnt.








Vi fortsätter och tränar och nu har Mix bestämt att det skall vara ett hopp mitt i träningen.






Vi tränar sitt och ligg















Vi har varit i skåne på Knutstorp med alla hundarna. Oj vad snälla de är i bilen, skulle aldrig tro vi hade hundar med oss, inget gnäll,  tysta och stilla i femtio mil fram och tillbaka. Vi stannade naturligtvis till flera gånger men så fort vi startar bilen lägger sig alla tre ner och sover. Vilken lycka vi som är så bilburna och älskar att åka utomlands med husvagnen. Lilla Mix sov så sött i sin bur på natten i husvagnen. Lite koppel träning hann vi också med









I går tränade jag och Posh agility på brukshundsklubben och vi hade lilla Mix med oss som fick bekanta sig lite med agilityplan.















    











Nytt lite tillskott i familjen. Lilla Mix snart 10 veckor är halvsyster till Posh. De har samma pappa. Hon är en sådan glad och trevlig liten valp.






 

Ni packar vi för att så småningom tömma hus, ladugård och undantag på saker och flytta tillbaka upp till Sörmland. Vi har ju köpt ett hus där och vi har varit uppe flera gånger med hundarna och gått långa promenader på vägar genom skogen. Posh och Rossie har njutit i fulla drag. Posh kan jag ha lös på promenaderna genom byn men Rossie får vara på koppel där det finns småhundar man vet aldrig hon kan missta dem för en hare eller katt. Annars är Rossie lös på skogspromenaderna. Hon är nu över 10 år och lika livlig och lekfull som hon alltid varit. Lite stel i bakbenen ibland men ingenting allvarligt enligt veterinären  som röntgade henne för några veckor sedan. Rossie åldras verkligen med stil man kan inte ens se att hon börjar bli till åren, inga gråa hår här inte. Några bilder har jag tagit idag bland flyttlådorna.

matte


Inga kommentarer: